از آرامگاه تاج محل هندوستان چه می دانید
به جرئت می توان گفت آرامگاه تاج محل با آن سبک معماری ایرانی اسلامی منحصر بفردش از جاذبه های هندوستان است.مسجدی که نمادی از شکوه و فنون معماری ایران باستان به جا مانده دز کشور هندوستان است مسجدی با طراحی شگفت انگیز که محوطه اطراف آن بسیار دل انگیز و جذاب است.در ساخت این بنای شگفت انگیز از مخلوط معماری ایرانی اسلامی و هندی استفاده شده است.فلسفه ساخت این مسجد جهت یاد بود همسر پنجمین پادشاه گورکانی هند بوده است.به روایت تاریخ این مسجد در یاد بود همسر ایرانی پادشاه گورکانی ساخته شده است که به هنگام وضع حمل فوت کرد. ارتفاع این آرامگاه 58 متر و پهنای آن به 56 متر می رسد.این بنای تاریخی در باغ به بزرگی 18 هکتار ساخته شده است.که در وسط این باغ مشابه باغ های یک نهر آب زیبا جاری است که زیبایی و لطافت خاصی به فصای اطراف تاج محل داده است.آرامگاه تاج محل سال ها پیش در لیست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است.
طبق نطر سنجی هایی که در سال 2007 انجام شد این بنا به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان در عصر جدید معرفی شد.برخی محققان و دانشمندان این اثر تاریخی را یک نمونه معماری از سبک معماری صفوی می شناسند و آن را نماد بلوغ معماری ایرانی در سرزمین هندوستان می دانند.برای تکمیل این اثر منحصربفرد باستانی 17 سال زمان صرف شده است.یکی از ویژگی ها و عجایب آرامگاه تاج محل این است که این بنا در ساعات مختلف روز به رنگ های مختلف در می آید در هنگام صبح صورتی رنگ، در زمان غروب خورشید به رنگ سفید شیری و در شب با تابش نور ماه به رنگ طلایی در می آید.در ادامه این مقاله به معرفی تاج محل و برخی ویژگی های ان میپردازم با نازشو همراه باشید.
معرفی تاج محل
آرامگاه تاج محل در شهر آگره هند (۲۰۰ کیلومتری دهلی نو) واقع و ۵۸ متر ارتفاع به همراه ۵۶ متر پهنا دارد. در کل مجموعهی تاج محل، آرامگاه در مرکز توجه قرار دارد. این مقبره سازهی مرمری سفید رنگ بزرگی است که روی صفحهی مرمری عظیمی قرار دارد و شامل یک ساختمان متقارن با یک ایوان و گنبد و گلدستهها میشود. تماشاییترین ویژگی این مقبره گنبد مرمری و زیبای آن است که حدود ۳۵ متر ارتفاع دارد و اغلب گنبد پیازی نامیده میشود.
اما یکی دیگر از ویژگیهای بسیار جالب بنا این است که در ساعات مختلفی از روز، رنگهای متفاوتی به خود میگیرد. به طور مثال میتوان هنگام صبح بنا را به رنگ صورتی، عصر به رنگ سفید شیری و شب به رنگ طلایی مشاهده کرد. در دو طرف بنا نیز دو بنای کوچکتر در حالت قرینه قرار دارد. در سمت غرب یک مسجد به رنگ قهوهای مایل به قرمز با سه گنبد و در سمت شرقی بنایی قرار دارد که زمانی مهمانسرا بود.
گفته میشود شاه جهان قصد داشت برای خود بنایی مشابه در سمت دیگر رود جمنا با استفاده از مرمر سیاه بسازد و آن را با پلی به تاج محل متصل کند که متاسفانه هیچ وقت چنین اتفاقی نیفتاد. بعدها خود شاه جهان هم در این مکان و در جوار همسرش به خاک سپرده شد. این اثر بعد از سال ۱۹۸۳ به ثبت سازمان جهانی یونسکو درآمد و طبق یک نظرسنجی در سال ۲۰۰۷ میلادی از عجایب هفتگانه جهان به شمار رفت. آرامگاه یاد شده در واقع نماد عشق شناخته میشود.
دسترسی به تاج محل
سفر آرامگاه تاج محل و تماشای شکوه بازمانده از معماری تلفیقی ایران و هند تا مدتهای مدیدی از خاطرتان محو نخواهد شد. برای دسترسی به تاج محل میتوان با پرداخت ۲۶۳ تا ۷۰۰ روپیه از دهلی سوار قطار سریع السیر شوید و در زمانی حدود ۲ تا ۳ ساعت به سمت شهر آگرا سفر کنید. مسیره جادهای نیز حدود ۴ تا ۵ ساعت طول میکشد. اما دو شهر جیپور و گوالیور نیز جزو مبداهای اصلی سفر به آگرا هستند. از جیپور این مسیر با جاده (۵ تا ۶ ساعت) و قطار (۴ ساعت) و همچنین از گوالیور با قطار (۱ ساعت) و جاده (۲ ساعت) قابل دسترسی است.
برای رسیدن به آگرا از طریق جاده میتوانید سوار تاکسی یا اتوبوس شوید یا یک ماشین اجاره کنید. البته از آنجایی که آگرا فرودگاه مخصوص خودش را دارد، مسیرهای هوایی هم در دسترس هستند که مسلما هزینهی بیشتری در بر خواهند داشت. بعد از رسیدن به اگرا بهترین وسیله برای رفتن به تاج محل و یا گشت و گذار در این شهر موتور ریکشاو است. این بنا از طلوع تا غروب آفتاب به روی عموم باز خواهد بود، با این وجود روزهای جمعه بسته است. هزینهی ورود برای گردشگران خارجی ۷۵۰ روپیه میشود.
ویژگی های منحصر بفرد تاج محل
۱. گفته میشود برای ساخت آرامگاه تاج محل بیست هزار کارگر، استادکار، معمار، سنگتراش، نقاش، فلزکار و جواهرتراش به مدت بیست و دو سال از نقاط مختلف آسیا بهخصوص ایران، شبه قاره هند، آسیای میانه و آناتولی شرکت داشتهاند.
۲. شاه جهان قصد داشت برای خود نیز آرامگاهی در کران دیگر «رود جمنا» و برابر آن بسازد و این دو بنا را با پلی به یکدیگر متصل سازد به نشانه آنکه پیوند او و همسرش از جریان زمان هم در میگذرد. قرار بود که بر خلاف نمای تاجمحل که از مرمر سفید است، آرامگاه شاه از مرمر سیاه باشد. اما سرنوشت بر این شد که آرامگاه دوم هرگز برپا نشود و شاه در کنار همسرش آرام گیرد.
۳. بنای تاجمحل در ساعات مختلف روز رنگهای متفاوتی به خود میگیرد به طوری كه در هنگام صبح به رنگ صورتی، در عصر به رنگ سفید شیری، و در شب وقتی نور ماه روی آن میافتد به رنگ طلایی است. گفته میشود استفاده از چنین ایدهای در این بنا نشاندهنده ذات تغییرپذیر انسان است كه این مسئله در اخلاق و رفتار همسر شاهجهان كاملا نمود داشته است.
۴. طراحی و اجرای این بنا ۱۷ سال به طول انجامیده است.
۵. به نوشته تاریخنگاران، شاهجهان در پی درگذشت محبوبترین همراه زندگیاش خلعت شاهانهاش را به عبای سفید عوض کرد و یک سال سوگوار بود. شاهی که قبلا برای توسعه دامنه سلطنتش خون فراوانی ریخته بود، گوشهنشین شد و برای مدتی دخترش «جهانآرا» به امور دولتداری پرداخت. روایت حاکی است که موهای سیاه شاه جهان طی یکی دو ماه سوگواری سفید شد.
۶. در دو طرف بنای اصلی دو بنای کوچکتر و قرینه به چشم میخورد که در سمت غرب یک مسجد سهگنبدی وجود دارد که از ماسهسنگ (قهوهای مایل به قرمز) ساخته شده و در شرق بنایی است که زمانی از آن به عنوان مهمانسرا به کار میرفته است.
۷. هر چهار وجه تاجمحل به صورت قرینه ساخته شدهاند و در طراحی آن از اصول تقارن در معماری به زیبایی استفاده شده است.
۸. تاجمحل آرامگاهی است با ۵۸ متر بلندی، ۵۶ متر پهنا که روی یک تخته عظیم ۱۰۰ متر در ۱۰۰ متر مرمرین ساخته شده است. این بنای بزرگ، در یک باغ پهناور ۱۸ هکتاری قرار دارد، که در مرکز این باغ یک نهر آب طولانی وجود دارد که به شیوه باغهای ایرانی ساخته شده است.
۹. از بیش از هزار فیل برای جابهجایی و حمل و نقل مواد و مصالح مورد نیاز ساخت تاجمحل استفاده شده است.
۱۰. در طول شورشهای سال ۱۸۵۷ در هند بسیاری از سنگهای قیمتی این بنا توسط انگلیسیها از دیوارهای تاج محل جدا شد.