به گزارش نازشو یکی از مواردی که در جامعه امروزی بسیار خطر آفرین است استفاده بیش از حد از مواد غذایی کنسروی است. امروز با وجود مشغله های بسیار زیاد خانواده ها و وقت نداشتن برای درست کردن غذا بهترین انتخاب برای افراد استفاده از مواد غذایی کنسروی است. اما استفاده از مواد غذایی کنسروی برای سلامتی ما خطر دارد یا خیر ما باید مصرف این نوع مواد را کم کنیم یا خیر همه این ها در مصاحبه جدید که خبرگزاری ها با با یکی از رئیس های ناظر بر مواد غذایی گرفته است جواب همه این سوال ها خواهید فهمید. امیدواریم مطالبی همچنون این مطلب بتواند باعث رشد سلامتی جامعه اسلامی ما شود تا یک جامعه سالم تر از دیروز داشته باشیم. حتما این نکات گفته شده در این مطلب را جدی بگیرد تا دچار مشکل نشوید. ما قبل از اینکه سراغ مصاحبه خانم نسترن محمدی رئیس اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی با منشأ گیاهی سازمان غذا و دارو برویم یک مقدمه کوچکی درباره مواد غذایی کنسروی نیز بیان می کنیم تا مصاحبه خانم محمدی قابل مفهوم تر برای شما باشد که می تواند بسیار برای سلامت شما و خانواده شما مفید باشد پس با دقت بخوانید.

اکنون طیف وسیعی از فلزات برای تهیه قوطی کنسرو، کمپوت و انواع نوشابه استفاده می شود. این قوطی ها اگرچه از غذا در برابر آلودگی ناشی از میکروارگانیسم ها، حشرات، رطوبت، نفوذ گازها و اکسیژن محافظت می کند، اما معایبی هم دارد که می تواند برای سلامت مصرف کننده مخاطره آمیز باشد.

معمولا قوطی هایی که برای کمپوت یا کنسرو استفاده می شود از جنس آلومینیوم یا فولاد نرم است که با یک لایه قلع یا کروم، اندود شده و در نهایت یک لایه لاک مخصوص، روی آن را می پوشاند. این لاک ها ازایجاد فعل و انفعالات شیمیایی میان فلز و ماده غذایی جلوگیری می کند.

اما متاسفانه گاهی بر اثر لاک اندود نامناسب، غذا با فلز بدنه قوطی تماس پیدا می کند و رنگ، طعم و ارزش تغذیه ای آن افت می کند و از همه مهم تر بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی، به سلامتی مصرف کننده آسیب می زند.گاهی نیز اسیدیته بالای برخی کمپوت ها یا نوشابه های گازدار یا حتی سموم دفع آفات باقی مانده در برخی از میوه جات کنسروی، می تواند به آزاد شدن پوشش لاک و سپس قلع قوطی منجر شده و با خوردگی جدار داخلی قوطی عاملی برای نفوذ و رشد میکروب های بیماری زا در محصول شود؛ یا سطح لحیم کاری قوطی هایی که با ماده غذایی تماس دارد،باعث ورود یون سرب و کادمیم به داخل ماده غذایی می شود و مسمومیت ایجاد می کند.

ضرر های سرب : کاهش ضریب هوشی، بیش فعالی، خستگی مفرط، افسردگی، فشار خون بالا و … منجر می شود و کادمیم اثر سوء بر کلیه ها می گذارد و با آزادسازی کلسیم از استخوان ها موجب نرمی و پوکی آنها می شود.

همچنین ساییدگی ها، کدگذاری های عمیق یا چسب های نامناسب نیز می تواند از عوامل زنگ زدگی و نفوذ ترکیبات مضر به داخل قوطی باشد.بنابراین برای آن که ازسلامت و بهداشت کنسرو و کمپوت انتخابی خود مطمئن شوید، از خرید محصولات نامعتبر، متفرقه و بی نام و نشان خودداری کنید و هنگام خرید، قوطی هایی را انتخاب کنید که کاملا سالم، بدون نشتی، سوراخ شدگی، زنگ زدگی و ضرب دیدگی باشد. این را هم بدانید مشخصات و تاریخ مصرف محصول باید روی بدنه فلزی قوطی حک شده باشد.

خوب در ادامه سخنان خانم نسترن محمدی را نیز درباره مواد غذایی کنسروی نیز مشاهده می کنید.

نسترن محمدی رئیس اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی با منشأ گیاهی سازمان غذا و دارو گفت: رشد 100 گرم از میکروب کلستریدیم یولتولیوم در مواد غذایی کم اسید کنسرو ها ، می تواند منجر به مرگ بسیاری از مردم شود. همواره تأمین و نگهداری غذا یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مردم بوده است. نیاز دسترسی به غذای سالم انسان را بر آن داشته است که زمانی را به بررسی درباره چگونگی حفظ مواد غذایی اختصاص دهد.

رئیس اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی با منشأ گیاهی سازمان غذا و دارو افزود: یکی از روش‌های نگهداری مواد غذایی برای مدت طولانی، کنسور کردن آن‌ها با بهره گیری از حرارت است این روش، اقدام موثری در جهت نابودی کلیه عواملی است که ممکن است در حین نگهداری و حمل و نقل، به طریقی مواد غذایی را فاسد کند. در واقع کنسرو کردن مواد غذایی از جمله روش‌های خوب نگهداری مواد غذایی است که در صورت رعایت اصول تهیه، ماندگاری خوبی برای بسیاری از اقلام غذایی ایجاد می‌کند.

خانم محمدی خاطر نشان کرد: به طور کلی کنسرو کردن مواد غذایی به منظور ایجاد شرایطی است که محصول کنسرو شده را بتوان برای یک مدت طولانی نگهداری کرد بنابراین باید همه شرایط و نگهداری مواد غذایی که شامل استفاده از حرارت، سرد کردن، خشک کردن، اشعه دادن، استفاده از مواد نگهدارنده و.. را نیز در نظر گرفت.
وی عنوان کرد: براساس کنسرواسیون، فساد میکروبی، فساد شیمیایی، فساد بیولوژیک از جمله عوامل تغییرات در مواد غذایی محسوب می‌شوند. این در حالی است که میکرو ارگانیسم با فساد میکروبی، اکسیژن هوا منجر به فساد شیمیایی و آنزیم‌ها که باعث فساد بیوشیمیایی می‌شود.

غیر فعال شدن آنزیم‌ها و متصاعد شدن اکسیژن (ام. او)، در نهایت منجر به فساد مواد غذایی می‌شود که در این صورت با ایجاد گرما محلول نیز از سطح قوطی خارج می‌شود.
وی یادآور شد: در صورت ماده در ظرف غیرقابل ترکیب با ماده غذایی مقاوم در برابر عوامل خارجی بسته بندی می‌شود و حرارت کافی می‌بیند دیگر دلیلی برای تغییر فساد نخواد ماند. تنها ممکن است در مدت طولاتی در اثر واکنش‌های شیمیایی جزئی که نیازی به آنزیم ندارد تغییر حالت دهند.

نسرن محمدی در انتها افزود: برای از بین بردن آنزیم‌ها در کنسرواسیون از حرارت استفاده می‌شود. در این روش به منظور حفظ سلامت مواد غذایی ، هوا را از داخل قوطی خارج کرده و از بسته بندی غیرقابل نفوذ برای ممانعت از نفوذ هوا و جلوگیری از آلودگی استفاده می‌شود. کلستریدیم یولتولیوم، خطرناک‌ترین میکروب در غذاهای کم اسید است که با فعالیت خود می‌تواند نسبت به حرارت از خود مقاومت نشان دهد. این باکتری، اسپورزا و بیماری زا بوده و به صورت بی هوازی در داخل کنسرو رشد می‌کند. این فرآیند منجر به رشد سم آنس روتوکسیمی می‌شود که حدودد ۱۰۰ گرم آن کافی است تا کل مردم روی زمین را از بین ببرد. در کنسرو کردن مواد غذایی باید اصول لازم رعایت شود تا کمتر دچار مشکل و مسمومیت های ناشی از آن شد. بنابراین کنسرو خودسرانه مواد غذایی می تواند خطرساز شود.

برخی از توصیه ما به شما که می تواند بسیار به شما کمک کند.  و نکته اول قبل از موارد پایین این است که هیچ وقت مواد غذایی کنسروی را جایگزین غذاهای خانگی نکنید. پس این یکی نکته اصلی و جدا از موارد پایین است.

1 – اگر هنگام باز کردن قوطی متوجه ریختگی لاک یا لکه های سیاه رنگ و زنگ زده در جدار داخلی آن شدید از مصرف محصول بپرهیزید. لکه های زنگ زده، غذا را فاسد و شیمیایی می کند.

2 – سیاه شدن جدار خارجی بدنه قوطی و البته رشد کپک روی آن نشان دهنده آن است که کنسرو در شرایط بهداشتی نگهداری نشده است و از خرید آن اجتناب کنید.

3 – وقتی در قوطی را باز کردید، بلافاصله محتویات آن را درون ظروف شیشه ای بریزید. خوب است بدانید بر اثر باز شدن در کنسرو بخصوص کمپوت، اسید میوه با کمک اکسیژن هوا با دیواره فلزی قوطی واکنش نشان داده و ماده غذایی را مسموم می کند.

4 – هیچ وقت قوطی کنسرو و کمپوت را درون یخچال نگهداری نکنید، زیرا رطوبت این محیط به زنگ زدگی بدنه قوطی منجر می شود.

اگر از این مطلب چیزی آموختید برای اینکه با سایر دوستان خود به اشتراک بگذارید کافی است با استفاده از دکمه های اشتراک گذاری انتهای مطلب این مطلب را به دوستان خود شبکه های اجتماعی و فضا های مجازی نیز ارسال کنید. همچنین دیدگاه های خود را درباره این مطلب برای ما بنویسید.