بیماری پوکی استخوان یکی از بیماری های در حال رشد در جامعه امروزی ما در ایران است جلوگیری از پوکی استخوان برای کشور ما کم کم دارد به یک ضرروت تبدیل می شود چون جامعه ما در چند سال آینده رشد چشمگیری در تعداد سالمندان خواهد داشت و کشور جوان در حال حاضر ما پیش به سوی سالمندی و پیری می روند که این یک علامت هشداری برای هر جامعه ای است که برنامه ریزی های برای این روز ها داشته باشد. یک از بیماری بسیار شایع در بین سالمندان ایرانی پوکی استخوان است که می شود از آن جلوگیر کرد و ما در این پست از سایت نازشو تصمیم گرفتیم که شما را با چند توصیه مهم علمی که توسط پزشکان اعلام شده است آشنا کنیم تا بتوانیم جلوی رشد این بیماری را در جامعه خود بگیرم. ما در این مطلب همچنین علل ایجاد پوکی استخوان را هم بررسی می کنیم. این بیماری بیشتر در سن های 50 سال به بالا اتفاق می افتد و حتی اگر خیلی جدی شود احتمال مرگ بیمار هم وجود دارد که با جلوگیری از سن های پایین می شود خیلی از بیمار ها را نجات داد تا دچار نشوند. گفتنی است که این مطلب از صحبت های پزشکان متخصص جمع آوری شده است و معتبر است. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا علت و روش های جلوگیری از پوکی استخوان بشناسید.
چرا کسی به پوکی استخوان دچار می شود؟
از دلایل بسیار مهم ابتلا به پوکی استخوان در افراد افزایش سن ، سابقه خانوادگی، یائسگی در زنان، تغذیه نامناسب و مصرف مشروبات الکلی و داروهای کورتونی از علل ابتلا به پوکی استخوان است. از آنجا که پوکی استخوان با بالارفتن سن افزایش می یابد لازم است با توجه به رشد جمعیت سالمندان در کشور از هم اکنون نسبت به مسایل این قشر از جامعه و به ویژه پیشگیری از مشکل پوکی استخوان اندیشیده شود.
راه های پیشگیری ، جلوگیری از پوکی استخوان
پیشگیری از پوکی استخوان ، مصرف کلسیم به صورت روزانه از طریق موادغذایی، مصرف روزانه ویتامین D، انجام حرکات ورزشی و مصرف مکمل های دارویی می تواند باعث جلوگیری از پوکی استخوان شود. میزان مصرف کلسیم روزانه در کشور ما حدود 60 درصد و میزان مصرف ویتامین دی 20 درصد توصیه های جهانی است؛ بنابراین ازاین لحاظ با کمبود جدی به ویژه در مصرف ویتامین D مواجه هستیم. لازم است افراد زیر 50 سال روزانه بین 400 تا 800 واحد و افراد بالای این سن روزانه 800 تا هزار واحد ویتامین D مصرف کنند. بزرگسالان روزانه 400 واحد، سالمندان بیشتر از این میزان و زنان باردار نیز بیشتر از سایرین باید این ویتامین را از طریق مکمل های غذایی دریافت کنند. البته میزان نیاز هر فرد به ویژه کودکان را پزشک معالج باید تعیین کند و برای تعیین آن نیز لازم نیست حتما آزمایش ویتامین D داده شود. طبق توصیه های بین المللی افرادی که دچار مشکل نیستند باید در سنین بالای 65 سالگی و افراد مشکل دار مثلا افرادی که داروهای کورتونی مصرف می کنند باید در سنین پایین تر آزمایش سنجش تراکم استخوان را انجام دهند و لازم نیست افراد در هر سنی تحت این آزمایش قرار بگیرند.
آمار پوکی استخوان در ایران
آمار شیوع پوکی استخوان در ایران بالا است و در بزرگسالان حدود 20 درصد جمعیت را شامل می شود. پوکی استخوان در سالمندان و زنان بعد از سن یائسگی شیوع بیشتری دارد و حدود 50 تا 70 درصد جمعیت را شامل می شود. شکستگی های ناشی از پوکی استخوان در مچ دست، مهره های ستون فقرات و لگن رخ می دهد که شکستگی لگن از بقیه مهم تر است زیرا باعث ناتوانی، وابستگی و حتی مرگ افراد می شود. سالانه 20 درصد موارد شکستگی لگن، سبب مرگ افراد مبتلا می شود.
علائم پوکی استخوان چیست
پوکی استخوان بیماری خاموشی است که تا عوارض آن بروز نکند، شناسایی نمی شود بنابراین شناسایی موارد ابتلا، تشخیص و ثبت شکستگی های اولیه بسیار مهم است. ثبت شکستگی های اولیه برای به حداقل رساندن احتمال شکستگی های ثانویه اهمیت زیادی دارد؛ از این رو برنامه ثبت شکستگی های پاتولوژیک با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، انجمن استئوپروز و پژوهشکده علوم غدد در دست انجام است.
برنامه ایران برای جلوگیری از پوکی استخوان
غنی سازی شیر با ویتامین D در سال های اخیر آغاز شده اما از آنجا که شمار زیادی از مردم از ماست و پنیر استفاده می کنند و شیر مصرف نمی کنند، غنی سازی این موادغذایی نیز آغاز شده است. که می تواند باعث شود کمبود این ویتامین تا حد بسیار زیاد کاهش پیدا کند تا جامعه سالم تری داشته باشیم. در سال آینده شاهد کاهش چمشگیر این بیماری در کشور عزیزانمان باشیم.
امیدواریم که این مطلب کمک کوچکی توانسته باشد به سلامت جامعه کرده باشد. شما می توانید با اشتراک این مطلب با دوستان خود هم از سایت ما حمایت کنید و هم اطلاعات عمومی مفید این مطلب با دوستان خود در صفحات مجازی و گروه های تلگرام به اشتراک بگذارید شما می توانید با استفاده از دکمه های اشتراک گذاری به راحتی این کار را انجام دهید.