ترکیبات نوشابه رژیمی رژیمی چیست؟
نوشابه هاي رژیمی یکی از بهترین انتخاب ها برای رفع چاقی شماست دراین قسمت از تالاب می خواهیم نوشابه اي خوشمزه همراه غذا ودر این حال کم ضرر را برای شـما معرفی کنیم بـه نام نوشابه رژیمی با ما همراه باشید.
نوشابه رژیمی چیست؟
نوشابه هاي رژیمی برای نخستین بار درسال 1950 برای افراد مبتلا بـه دیابت معرفی شد. از ان جهت کـه میزان قند موجود در نوشابه رژیمی بسیار کم و حتی صفر اسـت. سپس،مصرف این نوع نوشابه در راستای کاهش وزن هم مورد استفاده قرار گرفت.
در حقیقت نوشابه هاي رژیمی نوعی نوشیدنی کربناته هستند کـه برای شیرین کردن ان ها بـه جای شکر از سایر شیرین کننده هاي مصنوعی از قبیل آسپارتام،سوکرالوز، ساخارین، سیکلامات و آسه سولفام استفاده شده اسـت.
ترکیبات نوشابه های رژیمی
شامل ویتامین ها، آب گازدار، طعم دهنده، شیرین کننده، اسیدها، رنگ،کافئین و مواد نگهدارنده هستند. مطالعات دانشجویان بوستون نشان داده اسـت ؛ افرادی کـه نوشابه هاي رژیمی مصرف میکنند حدود 3 برابر بیشتر از افراد دیگر در دسترس خطر ابتلا بـه سکته مغزی و زوال عقل قراردارند.
ترکیبات دیگر نوشابه های رژیمی
• ویتامین ها: در تولید بعضی از نوشابه هاي رژیمی برای جای گزین کردن مواد بدون کالری و سالم، از ویتامین ها و موادمعدنی استفاده میکنند.
• آب گاز دار: آب هاي گاز دار در طبیعت وجود دارند اما برای ساخت نوشابه هاي رژیمی دی اکسید کربن را در آب حل کرده و با تحت فشار در آوردن ان؛ سدیم را تولید میکنند.
• طعم دهنده ها: از انواع میوه ها، توت ها و گیاهان برای تولید آب میوه هاي طبیعی و مصنوعی استفاده میکنند.
• شیرین کننده ها: در تولید نوشابه هاي رژیمی از دونوع شیرین کننده «مصنوعی و گیاهی» استفاده میشود. یکی از شیرین کننده هاي گیاهی استویا میباشد کـه 200 الی 13000 برابر شیرین تر از قند معمولی اسـت. علاوه بر این، شیرین کننده هاي مصنوعی هم شامل ساکارین، آسپارتام و سوکرالوز میشوند.
• اسیدها: برای افزودن تارت بـه نوشابه هاي رژیمی از اسیدهای سیتریک، فسفریک اسید و مالیک استفاده میکنند. اسید هاي ذکر شده عاملی جدی برای فرسایش مینای دندان محسوب میشوند.
• رنگ ها: بیشترین رنگ هاي مورد استفاده کارامل ها، آنتوسیانین و کاروتنوئیدها هستند.
• کافئین: همانند نوشابه هاي معمولی، درتولید نوشابه هاي رژیمی هم از کافئین استفاده میشود. بـه طور مثال، دریک قوطی نوشابه رژیمی پپسی 34 میلی گرم کافئین ودر نوشابه رژیمی کک 46 میلی گرم کافئین استفاده شده اسـت.
• مواد نگهدارنده: طبق معمول برای بالابردن ماندگاری نوشابه ها از بنزوات پتاسیم استفاده میشود.
تفاوت نوشابه رژیمی و نوشابه معمولی چیست؟
نوشابه معمولی برای شیرین کردن نوشابه هاي معمولی، از قند طبیعی استفاده میشود. این قند طبیعی از شربت ذرت یا فروکتوز بالا بـه دست میآید.
استفاده بیش از حد نوشابه بـه دلیل قند بـه کار برده شده در ان موجب بیماری هایي از قبیل دیابت، سرطان و پوسیدگی دندان میشود. علاوه بر این، میزان کالری و انرژی کـه در تولید نوشابه هاي معمولی استفاده میشود بسیار زیاد اسـت و اگر در مصرف ان افراط کنید، بـه چاقی بیش از اندازه مبتلا میشوید.
نوشابه رژیمی همانگونه کـه از نام نوشابه هاي رژیمی مشخص اسـت، این قبیل نوشابه ها کم کالری یا حتی فاقد کالری هستند.
علت کم کالری بودن نوشابه هاي رژیمی استفاده از شیرین کننده هاي مصنوعی مانند آسپارتام اسـت. آسپارتام 200 برابر شیرین تر از قند معمولی اسـت یعنی یک قاشق چای خوری آسپارتام با ده ها قاشق شکر شیرین برابری میکند.
در حقیقت شیرین کننده هاي مصنوعی فرآورده هایي با کالری و قند کم را می سازند. سازمان غذا و داروی کشور آمریکا بی ضرر بودن آسپارتام و بعضی شیرین کننده هاي مصنوعی در مقدار معین را تایید کرده اسـت.
با این حال هنوز هم برخی از پژوهشگران بـه بی ضرر بودن شیرین کننده هاي مصنوعی خاطرجمعی ندارند و ایجاد التهاب مفاصل، سرطان، مشکلات متابولیکی و اختلالات عصبی را عوارض این مواد مصنوعی می شمارند.
تاثیرات نوشابه هاي رژیمی بر وزن بر اساس تحقیقات انجام شده، دانشمندن بر این باورند کـه نوشیدن مقدار زیاد نوشابه خطر چاقی و سندروم متابولیک را افزایش میدهد.
همچنین با تحریک هورمون هاي گرسنگی، تحریک پاسخ هاي دوپاین مغز و تغییر دادن گیرنده ها با طعم شیرین اشتها افزایش مییابد. سندرم متابولیک، بـه معنی بالا رفتن فشار و قند خون اسـت کـه در نهایت موجب افزایش وزن، بیماری هاي قلبی، دیابت و سکته هاي مغزی میگردد.
مطالعات جدید نشان میدهد موش هاي آزمایشگاهیی کـه با قند هاي مصنوعی تغذیه شدند، نسبت بـه موش هایي کـه با قند معمولی تغذیه شدند، اشتیاق بیشتری نسبت بـه خوردن غذا داشتند.
عوارض نوشابه رژیمی
• پوسیدگی دندان: بـه دلیل استفاده از اسید هاي مالیک و سیتریک در تولید نوشابه ها، مصرف ان ها موجب پوسیدیگی دندان میشود. علت پوسیده شدن دندان، pH موجود در اسید هاي استفاده شده اسـت.
• افسردگی: میان مصرف نوشابه و افسردگی ارتباطی وجوددارد. طبق مطالعات انجام شده بـه جرئت میتوان گفت افرادی کـه از نوشابه هاي رژیمی استفاده میکنند 30 درصد احتمال ابتلا بـه افسردگی در 10 سال آینده را دارند.
• دیابت نوع 2: متاسفانه هیچ مدرک معتبری برای کاهش خطر دیابت با مصرف قند هاي مصنوعی و نوشابه هاي رژیمی وجود ندارد در نتیجه مصرف این قبیل نوشابه ها احتمال ابتلا بـه دیابت را تا 67 درصد افزایش میدهد.
• تغییر در میکروبیوم روده: شیرین کننده هاي موجود در نوشابه فلور روده را تغییر میدهند.
• مصرف نوشابه موجب افزایش انسولین: بـه طور کلی مغز با کالری هاي دریافتی از مواد شیرین سرو کار دارد. این ارتباط مانند محرکی میماند کـه بدن شـما را بـه تولید انسولین و انتقال ان بـه سلول ها برای عمل سوخت هدایت میکند.
• پوکی استخوان: نوشیدن نوشابه تراکم استخوان ها را تا حد بسیاری پایین می آورد. تراکم استخوان پایین در نهایت منجر بـه پوکی استخوان میشود.
• افزایش ریسک حمله قلبی: این عارضه بیشتر در افرادی اتفاق میوفتد کـه بـه طور مداوم از نوشابه استفاده میکنند.
• آسیب بـه پوست و ماهیچه: اسید فسفریک موجود در نوشابه، فرآیند جذب مواد مغذی در بدن را مختل میکند. اگر در مصرف ان افراط کنید، مانع جذب مواد غذایی بـه پوست و ماهیچه ها میشود، در نتیجه روند پیری را افزایش میدهد.
• افزایش ابتلا بـه سرطان: اسپارتام موجود در نوشابه هاي رژیمی ؛ موجب تولید متانول میگردد. کبد، متانول را بـه فرمالدئید تبدیل کرده و موجب تشکیل سرطان میشود.
• اختلال در هورمون ها: مصرف نوشابه تعادل هورمون ها رابا اختلال مواجه میکند. هورمون ها در کلیه، عاملی برای تعدیل کردن مایعات در بدن هستند. با ایجاد اختلال، کلیه ها بـه مغز پیام می فرستند تا هورمون ضد ادرار ترشح کند. در نتیجه باعث خشکی در فرد میشود.
• افزایش اشتها
• اعتیادآور
نوشیدن نوشابه رژیمی در بارداری
بـه طور کلی مصرف نوشابه برای خانم هاي باردار ممنوع اسـت. طبق گفته ي متخصصان، نوشابه هاي رژیمی بـه دلیل دارا بودن مواد شیرین کننده ي مصنوعی خطر زایمان زود رس را افزایش میدهند.
جایگزین نوشابه های رژیمی
از آنجایی کـه نوشابه رژیمی هیچ ارزش غذایی ندارد ودر روند رژیم شـما تاثیر مثبتی نمیگذارد، بهتر اسـت قهوه، چای گیاهی یا سیاه، انواع آبمیوه و شیر را جای گزین نوشابه کنید.
اگر شـما جزو معدود افرادی هستید کـه نمیتوانید بـه اسانی از مصرف نوشابه اجتناب کنید، وعده هاي مصرفی نوشابه را کوچک و محدود کنید. برای مثال حداکثر میزان مصرف را بـه 180 میلی لیتر تا 240 میلی لیتر تبدیل کنید.
از نوشابه هاي رژیمی میتوان کاربردهای مختلفی ساخت در ساخت ژله هم از انها استفاده کرد نوشابه رژیمی بـه دلیل شکر پایینی کـه دارند میتواند انتخاب مناسبی برای دیابتیها باشد.
نوشته مضرات و فواید نوشابه رژیمی + ترکیبات نوشابه های رژیمی اولین بار در تالاب. پدیدار شد.